تولید قارچ کش بیولوژیک تالارومین و فرآیند تجاری سازی آن در ایران
کد مقاله : 1006-9THCBIOCON (R1)
نویسندگان:
لاله نراقی *
عضو هیئت علمی/ مؤسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور
چکیده مقاله:
با توجه به نتایج تحقیقات خارج از کشور در خصوص کارآیی قارچ آنتاگونیست Talaromyces flavus در کنترل عوامل مهم بیماری زای گیاهی، در ایران نیز در سال 1379 اقدام به جداسازی جدایه ای از این قارچ از مزارع پنبه استان گلستان شد. پس از اثبات کارآیی این جدایه در کنترل بیماری پژمردگی ورتیسلیومی پنبه، جداسازی جدایه های مختلف قارچ مذکور از مزارع و گلخانه های برخی محصولات کشاورزی شامل سیب زمینی، چغندرقند، گوجه فرنگی و خیار گلخانه ای صورت پذیرفت و کارآیی آن ها نیز در کنترل برخی بیماری های مهم محصولات فوق ارزیابی شد. در مرحله بعد، با توجه به کسب نتایج مثبت و حصول اطمینان از کارآیی جدایه های T. flavus در کنترل بیماری های گیاهی مورد مطالعه، جهت تولید قارچ کش بیولوژیک از این قارچ، نسبت به تکثیر آن بر روی بسترهای معدنی و آلی در قالب فرمولاسیون های مختلف اقدام شد. در بررسی های مذکور، بستر سبوس برنج به عنوان مؤثرترین بستر برای تکتیر جدایه های مربوط به محصولات زراعی و بستر خاک پیت توأم با سبوس برنج برای محصولات گلخانه ای معرفی شد و فرمولاسیون های جدایه های مختلف T. flavus تهیه شد. جهت فرآیند تجاری سازی این فرمولاسیون های بیولوژیک، ابتدا معرفی این فرآورده به عنوان قارچ کش بیولوژیک برای کنترل بیماری های گیاهی به شرکت تولید کننده آفت کش های بیولوژیک (شرکت بهاران دشت ساحل) صورت پذیرفت. پس از انعقاد قرارداد میان این شرکت و مؤسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، گواهی ثبت از سازمان حفظ نباتات دریافت شد. در حال حاضر، شرکت تولید کننده، فعالیت خود را جهت تولید انبوه قارچ کش تالارومین اقدام نموده و معرفی این فرآورده با همکاری محقق مربوطه به مصرف کنندگان بخش کشاورزی در حال اجراست.
کلیدواژه ها:
قارچ کش بیولوژیک،Talaromycesflavus، تجاری سازی
وضعیت : مقاله به صورت مشروط برای ارائه شفاهی پذیرفته شده است