اثر باکتری پروبیوتیک Bacillus subtilis بر رشد، زمان رشد و نمو، زنده‌مانی و ترجیح غذایی بید کلم Plutella xylostella L. (Lepidoptera: Plutellidae)
کد مقاله : 1015-9THCBIOCON
نویسندگان:
سارا خزاِیی *
دانشگاه فلق اراک
چکیده مقاله:
باکتری‌های پروبیوتیک گیاهی، مجموعه‌ای از میکروارگانیسم‌های مفید هستند که با استقرار در فضای اطراف ریشه، اندام هوایی و یا بافت‌های داخلی گیاهان و اعمال مجموعه‌ای از مکانیسم‌ها، باعث بهبود رشد و سلامت و افزایش مقاومت گیاهان به استرس‌های زنده و غیرزنده می‌شوند. در این مطالعه، اثر باکتری پروبیوتیک Bacillus subtilis بر برخی خصوصیات زیستی بید کلم Plutella xylostella L. (Lepidoptera: Plutellidae) مورد ارزیابی قرار گرفت. گیاهان کاهو، در گلدان‌های پلاستیکی در شرایط گلخانه‌ای کشت شده و از باکتری پروبیوتیک، به دو صورت بذرمال و محلول‌پاشی برای تیمار ریشه و اندام هوایی بوته‌ها استفاده شد. لاروهای سن اول بید کلم روی بوته‌های تیمارشده رهاسازی شده و با رسیدن به انتهای سن سوم لاروی، وزن تر، زمان رشد و نمو و زنده‌مانی آنها ثبت شد. همچنین، ترجیح لاروهای سن سوم بید کلم نسبت به برگ‌های تیمارشده با باکتری B. subtilis و برگ‌های عاری از باکتری، با رهاسازی لارو در پتری‌‌دیش (به قطر 12 سانتیمتر) حاوی دو برش هم‌اندازه از برگ‌های آلوده و غیرآلوده و محاسبه سطح مورد تغذیه در مدت 36 ساعت مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد که وزن تر (04/0 ± 94/3 میلی‌گرم در شاهد، 07/0 ± 67/3 میلی‌گرم در روش بذرمال و 06/0 ± 60/3 میلی‌گرم در روش محلول‌پاشی) و زنده‌مانی (2/8 ± 40/88 درصد در شاهد، 7/11 ± 24/82 درصد در روش بدرمال و 81/9 ± 52/80 درصد در روش محلول‌پاشی) لاروهای بید کلم در اثر تغذیه از برگ‌های تیمارشده با باکتری به طور معنی‌داری کاهش یافته و زمان رشد و نمو به میزان معنی‌داری افزایش پیدا کرد (P<0.01). همچنین، مشخص شد که لاروهای بید کلم ترجیح بیشتری برای استقرار و تغذیه از برگ‌های سالم در مقایسه با برگ‌های تیمارشده با باکتری دارند. به طوری که سطح تغذیه‌شده از برگ‌های عاری از باکتری (1/12 ± 228 میلی‌متر مربع) در مدت 36 ساعت، به میزان معنی‌داری بیشتر از برگ‌های تیمارشده با باکتری (5/8 ± 195 میلی‌متر مربع) بودند. نتایج این مطالعه نشان داد که باکتری پروبیوتیک B. subtilis قادر است مقاومت گیاه کاهو در برابر بید کلم را افزایش داده و این افزایش مقاومت، ممکن است از دو طریق آنتی‌بیوز و آنتی‌زنوز ایجاد شود. در نتیجه، از این باکتری می‌توان در کنار اثرات مثبتی که به عنوان کود بیولوژیک بر بهبود رشد و مقاومت گیاهان به تنش‌های محیطی و عوامل بیماری‌زای خاکزی دارد، به عنوان یک عامل کنترل بیولوژیک موثر علیه آفات برگخوار نیز استفاده کرد.
کلیدواژه ها:
بید کلم، پروبیوتیک گیاهی، Bacillus subtilis، مقاومت گیاه، ترجیح میزبانی
وضعیت : مقاله به صورت مشروط برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است