بررسی توانایی گونه‌های قارچی اندوفیت متعلق به جنس Talaromyces در کنترل زیستی قارچ Aspergillus niger )عامل پوسیدگی خوشه انگور در شرایط آزمایشکاهی
کد مقاله : 1060-9THCBIOCON (R1)
نویسندگان:
سارا مهدیان *1، دوستمراد ظفری2
1گیاهپزشکی/کشاورزی/بوعلی سینا /همدان/ایران
2گیاهپزشکی/کشاورزی/بوعلی سینا همدان/همدان/ ایران
چکیده مقاله:
پوسیدگی‌های خوشه انگور از مهمترین بیماری‌های انگور به‌شمار می‌آید. عوامل متعددی باعث پوسیدگی خوشه انگور می‌شود، از مهمترین عوامل گونه‌های جنسAspergillus هستند که در حین ایجاد آلودگی باعث تجمع توکسین‌های زیان‌بار از قبیل اکراتوکسین-ا ، افلاتوکسین در محصول می شوند. اگر چه استفاده از سموم شیمیایی برای کنترل این بیماری اثبات شده است، اما می‌تواند باعث آسیب جدی به انسان و محیط زیست شود. امروزه استفاده از کنترل بیولوژیک بیماری‌‏های گیاهی توسط عوامل زیستی به ‌عنوان یک روش جایگزین و بی‏خطر، مورد توجه و تأکید ویژه‏ای قرار گرفته است. قارچ‌های اندوفیت یکی از مهمترین عوامل بالقوه در کنترل بیولوژیک عوامل بیماری‌زای گیاهی و حفاظت گیاهان در برابر خسارات ناشی از آن‌ها هستند. با هدف بررسی توانایی آنتاگونیستی جدایه‌های قارچی Talaromyces اندوفیت، علیه قارچ Aspergillus niger عامل پوسیدگی خوشه انگور به‌روش زیستی در شرایط آزمایشگاه پژوهش حاضر انجام شد. بدین منظور نمونه برداری از درختان سماق بدون علایم در تابستان 1396 از مناطق مختلف استان همدان انجام گرفت. جداسازی گونه‌های قارچی با کشت بافت روی محیط سیب زمینی دکستروز آگار و خالص سازی با استفاده از روش نوک ریسه انجام گرفت. بر اساس خصوصیات ریخت شناختی در محیط‌های کشت اختصاصی(MEA, CYA و YEA) و داده‌های مولکولی از آنالیز ناحیه ژنی بتاتوبولین و کالمادولین دو گونه‌ی T. purpurogenus و T. ruber شناسایی شدند. در آزمایش کشت متقابل قارچ‌های اندوفیت با قارچ بیمارگر روی محیط PDA، گونه‌ی T. purpurogenus و T. ruber رشد میسلیومی قارچ بیمارگر را به ترتیب به میزان 75/60 و 55/50 درصد کاهش دادند. نتایج نشان داد که دو گونه‌ی Talaromyces اندوفیت جدا شده از سماق به طور معناداری باعث جلوگیری از رشد میسیلیوم قارچAspergillus niger عامل پوسیدگی خوشه انگور شدند.
کلیدواژه ها:
کنترل بیولوژیک، کشت متقابل، همدان، سماق
وضعیت : مقاله به صورت مشروط برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است