اثرات زیستی باکتریهای اندوفیت پونه کوهی (Mentha pulegium) |
کد مقاله : 1086-9THCBIOCON |
نویسندگان: |
شیدا کاس نژاد برزهندانی * بیماری شناسی گیاهی، کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان،ایران |
چکیده مقاله: |
اندوفیتها میکروارگانیسمهایی میباشند که در بافتهای گیاه سالم بدون ایجاد علامت و نشانهای از بیماری یافت میشوند. باکتریهای اندوفیت به عنوان باکتریهای مفید شناخته شده و به طور فعال رابطه طولانی مدت با گیاه میزبان دارند و عموماً ویژه اندام خاصی از گیاه نیستند و میتوانند از ریشه، ساقه، برگ، غده، بذر، گل و میوه جدا شوند. این باکتریهای میتوانند از طریق تولید عوامل ضد قارچ و ضد باکتری، تولید سیدروفور، رقابت در جذب عناصر غذایی و القای مقاومت سیستمیک در میزبان، سبب کنترل بیولوژیکی بیمارگرهای گیاهی شوند. هدف از انجام پژوهش حاضر دستیابی به سویههای برتر باکتریهای اندوفیت پونه کوهی (Mentha pulegium) با اثرات ضد قارچی بود. به منظور انجام این پژوهش، 38 ایزوله باکتری اندوفیت از اندامهای سالم پونه کوهی در استان همدان جداسازی شدند. نخست، اثرات ضد قارچی آنها بر روی قارچهای پاتوژن گیاهی sp. Rhizoctonia، .sp Verticillium وFusarium oxysporum از طریق کشت سه نقطه-ای در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار بررسی شد و آنالیز آماری نتایج با استفاده از نرم افزار SAS و مقایسه میانگینها با استفاده از آزمون توکی انجام شد. از بین 38 ایزوله باکتریایی جداسازی شده، 11 جدایه در برترین گروههای آماری قرار گرفتند و بالاترین اثرات بازدارندگی از رشد قارچها را نشان دادند. سپس خواص ضد قارچی مواد فرار 11 ایزوله برتر باکتریایی بر روی قارچهای مذکور از طریق کشت متقابل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار بررسی شد. شناسایی ایزولههای برتر به روش مولکولی براساس توالی یابی ژن 16S rDNA آنها را در جنسهای Brevundimonas، Bacillus، Pseudomonas و Serratia قرار داد. یافتههای حاصل از این پژوهش میتواند در کنترل پاتوژنهای گیاهی و یافتن روشهای مدیریت زیستی در سیستم کشاورزی ارگانیک و پایدار مورد استفاده قرار گیرد. |
کلیدواژه ها: |
کنترل بیولوژیکی، بازدارندگی، ضد قارچی |
وضعیت : مقاله به صورت مشروط برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است |