ارزیابی اثرات ضدقارچی برخی اسانس های گیاهی در کنترل بیماری های قارچی پس از برداشت مرکبات
کد مقاله : 1087-9THCBIOCON
نویسندگان:
بهاره شاه محمدی *1، نیما خالدی2
1دانشگاه تهران- پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج
2موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
چکیده مقاله:
عوامل بیماری‌زای قارچی متعددی سبب ایجاد خسارت پس از برداشت میوه مرکبات می گردند. روش‌های مختلف شیمیایی، بیولوژیکی و فیزیکی برای کنترل بیماری‌های پس از برداشت وجود دارد که در این میان، مصرف قارچ‌کش‌های شیمیایی رایج تر از سایر روش هاست. در سال‌های اخیر به دلیل بروز برخی مشکلات ناشی از مصرف بی رویه قارچ‌کش‌های شیمیایی، گرایش زیادی به استفاده از متابولیت های ثانویه گیاهی به عنوان روش بیولوژیک جهت کنترل بیماریهای گیاهی ایجاد شده است. در این مطالعه تاثیر اسانس گیاهان شوید (Anethum graveolens)، نعناع فلفلی (Mentha piperita)، ترخون (Artemisia dracunculus)، زیره سبز (Cuminum cyminum)، سیر (Allium sativum)، دارچین (Cinnamomum cassla) و عروسک پشت پرده (Physalis alkekengi) روی برخی از قارچ‌ های بیماری‌زای پس از برداشت مرکبات از جمله Alternaria alternata، Aspergillus flavus،A. niger ، Penicillium digitatum و P. italicum در شرایط آزمایشگاهی در قالب طرح کاملاً تصادفی و به روش اختلاط با محیط کشت PDA با چهار تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که اسانس گیاهان شوید، ترخون، زیره سبز، سیر و دارچین فاقد هر گونه اثر بازدارندگی بر رشد قارچ های بیماری‌زای پس از برداشت می باشند. اسانس گیاه نعناع فلفلی در غلظت 1000 ppm دارای اثر جزئی بازدارندگی (قارچ ایستایی) بر رشد قارچ A. alternate و فاقد اثر بازدارندگی بر رشد قارچ های A. flavus،A. niger ، P. digitatum، P. italicum می باشد. اسانس گیاه عروسک پشت پرده در غلظت ppm 1000 دارای اثر بازدارندگی به میزان %5/72 بر رشد قارچ A. alternate، هم‌چنین دارای اثر قارچ کشی روی قارچ های P. digitatum و P. italicum و فاقد تاثیر بازدارندگی بر رشد قارچ های A. flavus وA. niger می باشد. به طور کلی کاربرد اسانس‌های گیاهی حاوی مواد بیوشیمیایی فعال، به عنوان جایگزین مناسب برای قارچ‌کش‌های شیمیایی امری منطقی و مقرون به صرفه است. با توجه به بی خطر بودن کاربرد اسانس ها و ترکیبات آنها برای انسان و محیط زیست می‌توان از آنها و یا اجزا تشکیل دهنده ی آنها برای کنترل قارچ های بیماری‌زای پس از برداشت استفاده نمود.
کلیدواژه ها:
کلید واژه‌ها: اسانس، فعالیت ضدقارچی، قارچ های بیماری‌زای پس از برداشت، کنترل بیولوژیک
وضعیت : مقاله به صورت مشروط برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است