اثر غلظت‌های زیرکشنده آفت‌کش‌های دلتامترین و تری کلروفن روی واکنش تابعی زنبور پارازیتوئید Habrobracon hebetor Say (Hymenoptera: Braconidae) با تغذیه از تراکم‌های مختلف شب‌پره هندی Plodia interpunctella
کد مقاله : 1097-9THCBIOCON
نویسندگان:
علیرضا نظری *1، طاهر عباسی2، زهرا رفیعی کرهرودی3
1گروه حشره شناسی، دانشکده کشاورزی و منایع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی اراک
2گروه حشره شناسی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک، اراک، ایران
3هیت علمی گروه حشره شناسی دانشگاه ازاد اسلامی واحد اراک
چکیده مقاله:
شب‌پره هندی Plodia interpunctella یکی از آفات مهم انباری در کشورهای جهان می‌باشد. لاورهای این آفات با یکدیگر از فرآورده‌های انباری مختلف مانند حبوبات، غلات، میوه‌های خشک و ... خسارت می‌زند. زنبور پارازیتوئید H.hebetor یکی از عوامل کنترل بیولوژیکی در کنترل آفات انباری پولکدار می‌باشد.
مطالعات واکنش تابعی شاخص مناسبی برای استفاده موفقیت آمیز از دشمن طبیعی در برنامه‌های مهار زیستی آفات است. گاهی کاربرد سموم شیمیایی روی جهت آفات می‌تواند به طور غیرمستقیم روی پارامترهای واکنش تابعی و در پی آن، بر کارایی دشمن طبیعی تأثیرگذار باشد. در این پژوهش اثرات دزهای زیرکشنده آفتکش‌های دلتامترین و تری کلروفن بر واکنش تابعی زنبور پارازیتوئید H.hebetor در شرایط کنترل شده (دمای 1 ± 26 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی دمای 10 ± 65 درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی) بررسی شد. برای این منظور، تراکم‌های 2، 4، 8، 16، 32، 64 و 128 از لارو، شفیره و حشره بالغ شب پره هندی بطور جداگانه استفاده شد. به اینصورت که در مراحل لاروی و شفیرگی از روش غوطه‌وری و برای مرحله حشره بالغ از روش تماسی با استفاده از قفس‌های در معرض قراردهی استفاده شد.
نوع واکنش تابعی و پارامترهای آن به ترتیب به وسیله رگرسیون لجستیک و رگرسیون غیرخطی با استفاده از نرم‌افزار SAS معین شد. براساس نتایج حاصله، واکنش تابعی مراحل لاروی و شفیرگی تحت تأثیر هر دو آفتکش از نوع سوم تعیین شد. اما مرحله حشره بالغ از نوع دوم به دست آمد. قدرت جستجو تحت تأثیر آفتکش دلتامترین برای تیمار شاهد و مراحل لاروی، شفیرگی و حشره بالغ به ترتیب 008/0، 007/0، 009/0، 037/0 بر ساعت و زمان دستیابی به ترتیب 99/0، 8/1، 26/1 و 66/1 ساعت برآورد شد. همینطور قدرت جستجو تحت تأثیر آفتکش تری کلروفن برای تیمار شاهد و مراحل لاروی، شفیرگی و حشره بالغ به تریب 008/0، 007/0، 006/0 و 052/0 بر ساعت و زمان دستیابی به ترتیب 99/0، 25/1، 12/1 و 11/2 ساعت تعیین شد. نتایج بدست آمده در این آزمایش نشان می‌دهد غلظت‌های زیرکشنده هر دو آفتکش تنها در مرحله حشره بالغ روی نوع پارامترهای واکنش تابعی اثر گذاشته و اختلاف معنی‌داری نشان می‌دهد.
کلیدواژه ها:
حشره‌کش‌ها، واکنش تابعی، غلظت زیرکشنده، زنبور پارازیتوئید H.hebetor، شب‌پره هندی
وضعیت : مقاله به صورت مشروط برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است