اثر محیط کشت‌های مختلف بر زهرآگینی بلاستوسپورهای قارچ Beauveria bassiana بر روی کنه تارتن دولکه‌ای Tetranychus urticae
کد مقاله : 1098-9THCBIOCON
نویسندگان:
مرضیه رشید *1، رضا طلایی حسنلویی2، فرامرز خدائیان چگنی3
1دانشگاه تهران
2گروه گیاهپزشکی- دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی- دانشگاه تهران-کرج- ایران
3دانشگاه تهران- گروه علوم و صنایع غذایی
چکیده مقاله:
قارچ‌ها قادر به استفاده از طیف وسیعی از ترکیبات کربوهیدراتی و نیتروژنی می باشند. نوع منبع، غلظت کربن و نسبت کربن به نیتروژن بر زهرآگینی و خصوصیات فیزیکی بلاستوسپور قارچ Beauveria bassiana اثر می‌گذارد. در پژوهش حاضر اثر محیط‌های کشت حاوی عصاره‌های آب پنیر، ضایعات ماهی، ضایعات ماهی به همراه آب پنیر هشت درصد و SDB (شاهد) بر زهراگینی بلاستوسپورهای قارچ B. bassiana روی کنه تارتن دو لکه‌ای Tetranychus urticae مورد مطالعه قرار گرفت. آزمون زیست‌سنجی در شش غلظت از ۱۰۲ تا ۱۰۷ بلاستوسپور بر میلی‌لیتر در سه تکرار انجام گرفت. در هر تکرار ۲۰ کنه بالغ هم‌سن روی دیسک‌های برگی لوبیا قرار گرفتند و با سوسپانسیون قارچی تهیه شده تیمار شدند. تعداد کنه‌های مرده به مدت هشت روز، روزانه بررسی و ثبت گردید. بر اساس نتایج زیست‌سنجی مقادیر LC50 بلاستوسپورهای قارچ B. bassiana حاصل از محیط‌های کشت SDB، آب پنیر، ضایعات ماهی و ضایعات ماهی به همراه آب پنیر هشت درصد به ترتیب ۱۰۴× 6، ۱۰۴× 4، ۱۰۴×۶ و ۱۰۳× 2/1 بلاستوسپور بر میلی‌لیتر بود. کمترین LC50 مربوط به محیط غذایی متشکل از ضایعات ماهی به همراه آب پنیر هشت درصد بود. به عبارتی بلاستوسپورهای حاصل از این محیط غذایی بیشترین زهرآگینی را داشت. بین مقادیر LT50 بلاستوسپورهای قارچ B. bassiana حاصل از محیط کشت‌های SDB، آب پنیر، ضایعات ماهی و ضایعات ماهی به همراه آب پنیر هشت درصد اختلاف معنی داری مشاهده نشد. نتایج تجزیه شیمیایی و اسیدهای آمینه محیط‌های کشت مورد استفاده در این پژوهش نشان داد، محیط کشت منتخب (ضایعات ماهی به همراه آب پنیر هشت درصد) بهترین پروفایل اسیدهای آمینه و عناصر مورد نیاز برای تولید بلاستوسپور را دارد. به این ترتیب که آب پنیر دارای بیشترین میزان اسیدهای آمینه گلوتامین، آسپارتیک اسید، ترئونین، متیونین، لوسین و لیزین بود و ضایعات ماهی بیشترین مقدار عناصر کلسیم، آهن، مس، روی و منگنز و درصد چربی را داشت. به نظر می‌رسد که غنی بودن محیط کشت منتخب بر افزایش ذخیره غذایی بلاستوسپورها اثر گذاشته و به نوبه خود زهرآگینی
بلاستوسپورها را تحت تأثیر قرار داده است.
کلیدواژه ها:
زهرآگینی، بلاستوسپور، محیط کشت، قارچ بیمارگر حشرات
وضعیت : مقاله به صورت مشروط برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است