بازدارندگی اسانسهای مرزه و میخک علیه باکتری عامل جرب سیب زمینی |
کد مقاله : 1105-9THCBIOCON |
نویسندگان: |
اشکان عالی محمدی *1، غلام خداکرمیان2، میترا امیدی نسب2، یوسف مرادی2 1دانشگاه بوعلی سینا همدان-دانشکده کشاورزی 2دانشگاه بوعلی سینا-دانشکده کشاورزی |
چکیده مقاله: |
باکتری Streptomyces scabies و برخی دیگر از گونههای جنس Streptomyces موجب بیماری جرب معمولی روی محصولات غده ای به ویژه سیبزمینی می شود و بازار پسندی این محصولات را تا حد زیادی کاهش میدهد.. اسانسها ترکیبات طبیعی فرار و پیچیدهای هستند که توسط گیاهان برای محافظت در برابر انواع آفات و بیماریها از جمله باکتریهای بیماریزای گیاهی تولید می شوند.عملکرد ضد میکروبی اسانسهای گیاهی از سالها پیش شناخته شده و بررسیهای مختلف، حاکی از قابلیت کاربرد آنها به عنوان عوامل ضد میکروبی طبیعی است. این امر، موضوع تحقیقات متعددی در رابطه با غربالگری انواع گونههای گیاهی می باشد. در این مطالعه اثر ضد باکتریایی اسانسهای گیاهی مرزه(Satureja hortensis) و میخک ( (Syzygium aromaticum روی باکتری S. scabies مورد بررسی قرار گرفت. برای تعیین قدرت ضد باکتریایی اسانسها علیه باکتری S. scabies، اسانس مرزه و میخک در پنج غلظت 100، 200، 300، 400 و 500 پی پی ام تهیه و با استفاده از روشهای استاندارد انتشار در دیسک، تعیین غلظت مهارکنندگی رشد (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) انجام شد.. حداقل غلظت کشندگی اسانسهای مرزه و میخک به ترتیب 250 و 475 پی پی ام و حداقل مقدار مهارکنندگی رشد برای اسانسهای مذکور به ترتیب 300 و 500 پی پی ام بود. کمینه و بیشینه میانگین قطر هاله بازدارنده از رشد باکتری S. scabies در غلظتهای یاد شده از 33/27 تا 54 میلیمتر برای اسانس مرزه و صفر تا 66/40 میلیمتر برای اسانس میخک متغیر بود. بنابراین، اسانس مرزه اثرات ضدباکتریایی بهتری نسبت به اسانس میخک علیه باکتری S. scabies از خود نشان داد. آنالیز آماری دادهها در قالب یک طرح کاملا تصادفی در سه تکرار و بانرم افزار SAS V9.2 انجام و میانگین دادهها از طریق آزمون دانکن مورد مقایسه قرار گرفت. مقایسه میانگین قطر هاله بازدارنده از رشد در غلظتهای مختلف در سطح پنج درصد دارای تفاوت معنیداربودند و در سه گروه آماری قرار گرفتند. نتایج این مطالعه نشان داد که احتمالا میتوان از اسانس مرزه به عنوان یک ترکیب ضد باکتریایی علیه باکتری S. scabies استفاده کرد. |
کلیدواژه ها: |
کنترل بیولوژیک، اسانس، مرزه، Streptomyces scabies |
وضعیت : مقاله به صورت مشروط برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است |