کنترل بیولوژیک بیماری ساق سیاه خربزه (Macrophomina phaseolina)با استفاده از Streptomyces
کد مقاله : 1106-9THCBIOCON
نویسندگان:
مریم گروسیان *1، کیوان بهبودی2
1پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
2گروه گیاه پزشکی، پردیس کشاورزی کرج، دانشگاه تهران
چکیده مقاله:
یکی از بیماریهای مهم خربزه بیماری ساق سیاه خربزه می باشد که توسط قارچ Macrophomina phaseolina ایجاد می شود و به آوندهای چوبی صدمه زده و باعث کاهش محصول می شود. به واسطه خسارتی که هر ساله قارچ ماکروفومینا عامل ساق سیاه خربزه به این محصول میزند، همچنین به دلیل وجود آب و هوای گرم و خشک در کشور و ایجاد شرایط مساعد برای فعالیت این قارچ این تحقیق انجام شد. یکی از عوامل آنتاگونیستی موثر علیه قارچ های بیماریزا باکتری های Streptomyces می باشد که در شرایط خشک که امکان تاثیر سایر باکتری ها محدود است می تواند مورد استفاده قرار گیرد. همچنین به دلیل قلیایی بودن بیشتر خاکهای ایران و سازگاری باکتری های Streptomyces با خاکهای شور و قلیایی جداسازی انجام گردید. به منظور تهیه جدایه‏های Streptomyces نمونه‏ هایی از خاک ریزوسفر گیاه خربزه از مزارع مناطق مختلف استان البرز جمع آوری گردید و 60 جدایه Streptomyces به دست آمد. برای بررسی اثر آنتاگونیستی و انتخاب بهترین و قوی ترین استرین ها در آزمایشگاه، از روش کشت متقابل استفاده شد. نتایج نشان داد که همه استرین های Streptomyces در روش کشت متقابل رشد عامل بیماری را کاهش دادند و این کاهش رشد در استرین های مختلف متفاوت بود. جدایه m26 با 54 درصد و m18 با 50 درصد به ترتیب بیشترین بازدارندگی را داشتند. آزمون های آنزیمی انجام گرفته نیز حاکی از تولید آنزیم کیتیناز، پروتئاز، متابولیت فرار ضد قارچی و توانایی تولید سیدروفور در تمامی جدایه ها بود. ولی در آزمون تولید سیانید هیدروژن، هیچ یک از جدایه ها توانایی تولید HCN را نداشتند.
کلیدواژه ها:
ساق سیاه خربزه، Macrophomina phaseolina، Streptomyces، ریزوسفر
وضعیت : مقاله به صورت مشروط برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است