بررسی واکنش تابعی کفشدوزک، Cryptolaemus montrouzieri Mulsant (Col.: Coccinellidae)، با تغذیه از شپشک آردآلود مو، (Hem: Pseudococcidae) Planococcus ficus (Signoret).
کد مقاله : 1117-9THCBIOCON
نویسندگان:
طیبه اکبری *1، حسنعلی واحدی2
1گروه گیاه پزشکی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه
2گروه گیاه پزشکی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی
چکیده مقاله:
شپشک آردآلود مو، Planococcus ficus (Signoret) (Hem: Pseudococcidae) یکی از آفات مهم تاکستان‌ها در جهان است. یکی از دشمنان طبیعی مهم شپشک آردآلود مو،کفشدوزک شکارگر Cryptolaemus montrouzieri Mulsant است. یکی از معیارهای مهم ارزیابی دشمن طبیعی در کنترل بیولوژیک، تعیین واکنش تابعی نسبت به تغییرات تراکم میزبان میباشد. پژوهش حاضر به منظور تعیین نوع واکنش تابعی لاروهای سن سوم، حشرات کامل نر و ماده کفشدوزک یاد شده نسبت به تراکم‌های 3، 5، 7، 9 شپشک بالغ ماده به‌عنوان طعمه، هر تراکم در 10 تکرار و در دمای 26±1 °C ، 75±5 % RH و دوره نوری 12:12 D: L صورت گرفت. تجزیه و تحلیل داده‌های واکنش تابعی با استفاده از نرم افزار SAS و به روش جولیانو در دو مرحله انتخاب مدل و تست فرضیه انجام شد . در این بررسی منفی بودن شیب قسمت خطی منحنی درجه دو رگرسیون لجستیک (N0) هم در حشرات بالغ نر و ماده و هم در لارو سن سوم کفشدوزک، نشان دهنده این است که واکنش تابعی از نوع دوم می‌باشد. در مرحله دوم پارامترهای واکنش تابعی بر اساس مدل Rogers برآورد شدند. میزان نرخ جستجو (α) و زمان دستیابی (Th) برای لاروهای سن سوم و حشرات بالغ نر و ماده کفشدوزک به‏ترتیب (69/1 و 12/0ساعت)، (26/1 و 19/0 ساعت) و (50/1 و 15/0 ساعت) است. لارو سن سوم دارای نرخ جستجوی بیشتری نسبت به حشرات بالغ نر و ماده است. اما در آزمایش کارایی و در شرایط طبیعی حشره بالغ ماده نسبت به سایر تیمارها دارای بیشترین کارایی است و مؤثرترین تیمار جهت رهاساری در شرایط گلخانه یا باغات می‌باشد.
کلیدواژه ها:
شپشک آردآلود مو، Planococcus ficus، کفشدوزک شکارگر، Cryptolaemus montrouzieri ، کنترل بیولوژیک، زمان دستیابی ، نرخ جستجو.
وضعیت : مقاله به صورت مشروط برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است