تولید کیفی تریکوگراما با اصلاح رژیم غذایی میزبان |
کد مقاله : 1121-9THCBIOCON |
نویسندگان: |
یاسمن مقدسی1، نورمن لپلا2، احمد عاشوری *3، علیرضا بندانی4 1گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج 11167-31587 2گروه حشره شناسی و نماتد شناسی، دانشگاه فلوریدا، گینزویل، آمریکا 3گروه گیاهپزشکی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران 4گروه گیاهپزشکی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، |
چکیده مقاله: |
توسعه برنامههای کنترل بیولوژیک اشباعی بر پایهی تولید انبوه و کیفی دشمنان طبیعی استوار است. تولید کیفی عوامل کنترل بیولوژیک بستگی تام به فاکتورهای مختلف از جمله نوع و ترکیب رژیم غذایی میزبان دارد. با انتخاب دقیق مواد غذایی برای پرورش میتوان علاوه بر افزایش کیفیت، هزینههای تولید را نیز بهینه کرد. پارازیتوییدها یکی از مهمترین عوامل کنترل بیولوژیک آفات در طبیعت و اکوسیستم-های کشاورزی هستند که امروزه بسیاری از آنها به صورت تجاری تولید و به بازار عرضه میشوند. در این بین زنبورهای جنس Trichogramma به عنوان پارازیتویید تخم بیشترین سطح تولید و رهاسازی را به خود اختصاص دادهاند. میزبان تاثیر بسیار عمدهای بر بیولوژی، رفتار، ریختشناسی، رشد و بسیاری از خصوصیات فیزیولوژیکی و همچنین کارایی این پارازیتوییدها دارد. موفقیت تولیدمثلی پارازیتوییدهای ماده تحت تاثیر شرایط تغذیهای آنها است که تابعی از کیفیت و در دسترس بودن مواد غذایی در دوران لاروی با تغذیه از محتوای تخم میزبان است و این امر با توجه به ماهیت و شرایط غذایی که لارو میزبان در آن رشد میکند تغییر میکند. در این سخنرانی نمونههایی از کارهای ما طی یک دهه گذشته روی ترکیبات و تنوع رژیمهای غذایی مختلف بید آرد (Ephestia kuehniella) به عنوان میزبان واسط اصلی زنبورهای تریکوگراما ارائه شده است. بعلاوه چگونگی و نحوه اثر کیفیت میزبان بر کمیت و کیفیت حشرات بالغ T. brassicae نیز به بحث گذاشته شده است. تغییر در کیفیت تخم میزبان منجر به تغییر در کیفیت زنبورهای تریکوگراما شده و بنابراین میزان پارازیتیسم، خروج زنبور از تخم، نسبت جنسی و توانایی پرواز آنها تابعی از هر یک از رژیمهای غذایی محسوب میگردد. عمده این تغییرات نتیجه وجود تفاوت معنیداری بین ذخایر انرژی (پروتیین، لیپید و گلیکوژن) لارو و شفیره و تخم میزبان واسط بید آرد در رژیم استاندارد با دیگر رژیمهای غذایی میباشد که از تغییر در محتوای تخم میزبان بر این پارازیتوییدها اثر گذاشته است. از این نتایج میتوان چنین نتیجهگیری کرد که این نتایج به پارازیتوییدهای لارو نیز قابل تعمیم باشد. |
کلیدواژه ها: |
کنترل بیولوژیک، کنترل کیفی، پرورش انبوه، بید آرد |
وضعیت : مقاله به صورت مشروط برای ارائه شفاهی پذیرفته شده است |